4. studenoga 2018.

6. 'Ima samo svoje prazne ruke'


Osamnaest godina kao novinar je pratio papu na putovanjima po svijetu. Nakon dugo vremena sreo je prijatelja... Toplo preporučam knjigu Andreasa Englischa 'Ivan Pavao II. Tajna Karola Wojtyle' u izdanju 'Kršćanske sadašnjosti':

Sjedili smo na njegovoj terasi. Sunce je izgaralo iza krajolika koji izgleda kao da ga je Bog s posebnom ljubavlju uobličio ogromnim prstima svojih ruku. Šutio je neko vrijeme a onda reče:

"Sad mi možeš reći. Kakav je uistinu Ivan Pavao II?

"Nisam u tome baš objektivan", rekoh. "Mislim da moraš pitati nekog drugog."

"Ne, ja uopće ne želim da budeš objektivan. Tada si bio zagrižen papin mrzitelj. Jednostavno reci što misliš!"

"On nema ništa. Ima samo svoje prazne ruke. Vjerovao sam da je on veličanstvo koje vlada neprozirnim vatikanskim strojem moći ali prevario sam se. On je samo bespomoćan čovjek koji samog sebe smatra potpuno nevažnim. A svijet stoji pred njim u čudu jer ima hrabrosti reći: 'Dolazim u ime Gospodina!' Zahvalan sam mu za ogroman dar."

"Da? Što to?"

"Nisam više sam. Osjećam da čovjek iz Nazareta ostvaruje svoje obećanje: 'Bit ću s vama do svršetka svijeta.' Razumiješ? Ne znam postoji li Bog ali riječi čovjeka iz Nazareta ne mogu nikada zaboraviti."

"Misliš na mjesto iz Matejeva evanđelja? Postao si, dakle, vjernik?"

"Vjerujem da ću se do kraja života pitati postoji li Bog. Ne znam odgovor. Ali doživio sam, gledao sam vlastitim očima kako je čovjek hodao svijetom i nije imao ništa osim svog sve slabijeg glasa, a ni moskovski topovi ni kampanje protiv njega nisu ništa postigli. Ni čovjek iz Nazareta nije imao ništa ali je promijenio svijet. Vjerujem da je papi i čovjeku kojega je odgojio obrtnik iz Nazareta jedno zajedničko; ljudi im vjeruju. Vjeruju da su njih dvojica za svoga Gospodina i Boga spremni dati sve što imaju".

                                                                                                          Domagoj Pejić