2. prosinca 2018.

10. "Sav Tvoj, Marijo!"

„Majko Presveta, ishodi i za mene snagu tijela i duha kako bih mogao do kraja izvršiti službu koju mi je Uskrsli dodijelio. Tebi predajem sve plodove svoga života i svoje službe. Tebi povjeravam sudbinu Crkve. U Tebe se pouzdajem i Tebi još jednom kažem: Sav tvoj, Marijo, sav tvoj! Amen!“

Molio je tako Ivan Pavao II. u Kalwariji Zebrzydowskoj, središnjem Marijanskom svetištu Krakovske nadbiskupije, 19. kolovoza 2002. godine prilikom posljednjeg pohoda Poljskoj. Bila je to ujedno i posljednja misa koju je slavio u svojoj domovini.

Sedam desetljeća ranije na tom se mjestu začela njegova posebna pobožnost prema Isusovoj Majci. Naime, nakon smrti Emilije Wojtyla, otac Karol je u ovo svetište doveo devetogodišnjeg Karola i četrnaest godina starijeg Edmunda te im rekao: "Evo vam Majke". Prisjećajući se djetinjstva, Ivan Pavao II. posvjedočio je da su u to Gospino svetište dolazili uvijek kada bi došle životne poteškoće.

Njegov odnos prema Kristovoj Majci od mladosti je tekao, kako se sam izrazio, 'širokim koritom marijanske pobožnosti'. Štovanje Majke Božje rodilo se u mladom Karolu još u rodnim Wadowicama, u župi Prikazanja Blažene Djevice Marije te u karmelskom samostanu, u čijoj je crkvi kao desetogodišnjak primio škapular kojega je nosio cijeloga života.

U Krakowu se uključio u molitveni pokret 'Živa krunica'. Čitajući djela svetog Ljudevita Marie Grignona de Monforta otkrio je zreli oblik štovanja Majke Božje. Wojtyla od njega uzima geslo 'Totus Tuus – Sav Tvoj'. Ovo geslo za Karola Wojtylu nije bilo samo izraz pobožnosti i odanosti, već i nešto puno više; izraz potpune predanosti.

To je predanje obnavljao do kraja života. Kada ga je na uskrsno jutro izdao glas te nije mogao blagosloviti okupljene vjernike kazao je svome tajniku mons. Dziwiszu da bi 'bilo bolje da umre kad već ne može vršiti poslanje koje mu je povjereno’. No, odmah nakon toga dodao je : "Neka bude volja tvoja… Totus Tuus!".

U svetištu Majke Božje kraljice Podhala u Ludzmierzu, u blizini Krakova, na blagdan Velike Gospe 1963. kardinal Stefan Wyszynski okupio je sve poljske biskupe jer je želio okruniti čudotvorni kip Majke Božje i njime blagosloviti Poljsku i Poljake. Poslije blagoslova, prilikom vraćanja kipa u crkvu, otpalo je žezlo iz ruku Majke Božje. Žezlo je uhvatio tadašnji pomoćni krakovski biskup Karol Wojtyla. „Karol, Majka Božja dala ti je vlast“, uz osmijeh je prokomentirao kardinal Wyszynski.

Očito, bile su to proročke riječi kojih su se, vjerujem, mnogi sjetili one listopadske večeri kada je Wojtyla izabran za papu.


                                                                               Domagoj Pejić